Nieuws

Nieuwsarchief

Prijsuitreiking jaarlijkse leden fotowedstrijd

Dinsdag 31 oktober 2023 vond de jaarlijkse prijsuitreiking plaats voor de beste foto van één van de leden van de fotoclub, die daarmee de wisselbeker voor een jaar in zijn bezit mag hebben. De negen inzendingen zijn door aanwezige leden beoordeeld op impact, techniek en creativiteit. De winnaar werd Ton Valk die met zijn drone een foto had gemaakt van de kade aan het Zwartewater tijdens Hassailt.

Prijsuitreiking fotowedstrijd Hasselt Hanzestad

In dit Hanze jaar organiseerde fotoclub Positief in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland een fotowedstrijd: “Hanzestad Hasselt, stad aan het Zwartewater”.

Een deskundige jury heeft uit alle inzendingen elf foto’s geselecteerd. Zaterdagmiddag was de prijsuitreiking in het Oude Stadhuis. Veel foto’s hadden Hassailt als onderwerp. Wethouder Harrie Rietman mocht de prijswinnaars bekend maken. In de categorie volwassenen werd Bernita van Dijk winnaar met een prachtig gezicht op Hasselt. In de categorie jeugd werd Tijn van den Berg winnaar. Helaas waren beiden afwezig. De elf genomineerde foto’s zijn tot eind november te zien in de bibliotheek te Hasselt. De foto’s van de andere inzenders worden via een videoscherm getoond. Genoeg redenen dus om een dezer dagen een bezoek aan de bibliotheek te brengen.

Workshop Smartphone fotografie door Ina Vrinssen

Fotoclub Positief heeft fotografe Ina Vrinssen uit Zwolle uitgenodigd voor en workshop “smartphone fotografie”.   Steeds meer smartphones hebben een mooie camera, alleen hoe gebruik je deze. In de  workshop vertelt ze hoe je camerafuncties op je smartphone te gebruiken. De leden is gevraagd alvast een mooie  opname van een zonsopkomst of ondergang te maken.  Ze zal ook vertellen over het gebruik van het fotoverwerkingsprogramma: de app “Snapseed” die op een smartphone is te instaleren.

Op haar website vertelt ze over zich zelf: “Ik ben een echte mensen fotograaf. Goed contact met mijn klanten vind ik erg belangrijk. Niet alleen het eindproduct moet goed zijn, maar mijn klanten moeten de fotoshoot als gezellig en positief ervaren, zich op hun gemak voelen. Vooral voor jonge kinderen is dat heel belangrijk. Dat geeft ook de beste foto’s.”   En wie maakt er nou nooit eens kinderfoto’s met een smartphone?De workshop wordt gehouden op dinsdag 29 november in de bibliotheek te Hasselt. Aanvang 19.30 uur. Belangstellenden van harte welkom. Van niet-leden wordt een bijdrage van  vijf euro in de kosten gevraagd. Dus iedereen van harte welkom en neem je smartphone mee !!

Clubuitje 24 september 2022 

Na een lange zomer is hij dan eindelijk voorbij en dat is te merken. Op deze regenachtige zaterdag rijden we richting Steenwijk, waar 11 leden om klokslag 11 uur op elkaar wachten  bij de smeedijzeren toegangspoort van Villa Rams Woerthe. We worden hartelijk ontvangen door de medewerkers van de villa. We krijgen allemaal een audiotour en luisteren naar de verhalen over dit monument.  Vrij snel worden er al enthousiast foto’s gemaakt. Onder het genot van een kopje koffie met een kniepertje in de serre wordt er druk gebabbeld met elkaar. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van het interieur, de details, maar ook van elkaar. Bij de trap worden de gebrandschilderde glas-in-lood ramen vereeuwigd. Maar ook de muurschilderingen zijn zeer de moeite waard. Ook gaan we naar het in Villa Rams Woerthe gevestigde Hildo Krop museum, waar we eerst een korte uitleg krijgen over deze veelzijdige kunstenaar, die in Steenwijk is geboren en stadsbeeldhouwer van Amsterdam was. Vervolgens kijken we twee korte films gemaakt over Hildo Krop. Vanaf nu bekijken we de beelden in Amsterdam heel anders. Na een gezellige en lekkere lunch in de Heren van de Rechter op de markt keren we weer voldaan huiswaarts. Het was een gezellige dag in Steenwijk. 

Clubavonden Fotoclub Positief

Een foto van de lezing van Andrea

Andrea Gulickx komt naar Hasselt

Op 15 februari begint Fotoclub Positief met een nieuw seizoen.  En hoe ! De bekende natuurfotograaf Andrea Gulickx komt om over haar werk te vertellen. Op haar webpagina vertelt ze: “Mijn passie delen met anderen vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik vertel graag in verhalende vorm over mijn grote passie en werkwijze. Ik neem je mee in mijn beleving, ontdekkingen en ervaringen in de natuur”.  In een interview op haar site vertelt ze over haar werkwijze:  https://www.andreagulickx-photography.nl/interviews/5469/

Op de clubavond, gehouden inde grote zaal van  het Teeuwland, neemt ze een breed thema mee: “van macro fotografie tot experimentele  landschapsfotografie” .  We beginnen om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 18.15 uur.  Van bezoekende niet- clubleden wordt een bijdrage van € 5,00 gevraagd.  Een QR code is noodzakelijk. Een mooie manier om kennis te maken met fotograferen en met de fotoclub. Besluit u lid te worden dan is de avond gratis.  U bent van harte welkom !

Thema Diepte

Voor de meimaand is de opdracht om bewust diepte in een foto vast te leggen. Dit kan o.a. door:

1. Maak gebruik van lijnen. Deze lijnen kunnen zichtbaar of denkbaar zijn. Ze lopen van​af je fotostandpunt naar de verte.

2. Onscherpte. Een andere techniek om meer diepte in je foto te brengen, is het gebruik van een onscherpe achtergrond
3. Kleur. Niet alleen de mate van scherpte, maar ook de kleur van de achtergrond is belangrijk. Hoe groter het verschil tussen de kleuren, hoe meer het onderwerp eruit zal springen.

4. Overlap. Zorg ervoor dat de verschillende delen in je foto elkaar overlappen.

5. Voorgrond ook meepakken. Behalve de achtergrond is ook de voorgrond erg belangrijk. Iets op de voorgrond kan je foto meteen een stuk interessanter maken!

Prijsuitreiking fotowedstrijd fotoclub

De foto-expositie “Oorlogsverhalen in beelden van nu” ging gedurende het schooljaar 2019 – 2020 langs alle basisscholen van de gemeente Zwartewaterland.

Top